Rogaliki z marmoladą

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 15

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto.

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, jajka, cukier, masło). Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm. Pokroić na trójkąty.
  2. Na środku wykładać po łyżeczce marmolady. Zwinąć i uformować kształt rogalika. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki.
  3. Piec w piekarniku ok 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Opis przepisu:

Rogaliki z marmoladą nie tylko na tłusty czwartek! Deser, którym będziecie się zajadać razem ze swoimi dziećmi i resztą rodziny. Świetnie nadają się do zabrania na przykład na wycieczkę lub popołudniową kawę. Oczekiwanie w trakcie pieczenia może sprawić, że zrobicie się głodni ale gwarantujemy – każda minuta jest tego warta. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?