Sos chrzanowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Podawaj do pieczeni i wędlin.

Opis przepisu:

Dodatek do tostów i grzanek, niezbędny do jajek, potrzebny jako dip na każdą imprezę przy grillu – sos chrzanowy na zimno stanowi obowiązkowy element w menu każdego polskiego domu. Przygotujesz go z połączenia prostych składników z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Przyda się do zimnych przekąsek: wędlin, pieczeni i kiełbas. Nie może go też zabraknąć na wigilijnym i wielkanocnym stole.

To, jak zrobić sos chrzanowy, nie wymaga żadnych zdolności ani wyszukanych składników. Poza tym jego przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny, a może sprawdzić się jako doskonały dodatek do krakersów podczas spotkań ze znajomymi. Przyda się też jako element kulinarnych improwizacji oraz odważnych eksperymentów.

Zacznij od ugotowania jajek. Obierz je, pokrój w drobną kostkę i pomieszaj z 200 ml chrzanu tartego, 3 łyżkami Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Pamiętaj, żeby sos wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Na koniec dopraw sos solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zastosuj takie proporcje, które uznasz za odpowiednie. Jeśli chcesz, by sos miał intensywniejszy smak, dodaj więcej chrzanu.

Sos chrzanowy do jajek możesz wykorzystać także do pieczonych mięs, wędlin i przekąsek. Jego smak kojarzy się większości ze świętami wielkanocnymi, ale doskonale komponuje się także zarówno z mięsami, jak i warzywami prosto z grilla.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?