Szarlotka pod różową pierzynką

5/5 5 60 5 1

przygotowanie: 45 min

oczekiwanie: 1 h 20 min

porcje: 20 porcji

271 calories kalorie: 271 kcal / porcja

Zabawna i kolorowa szarlotka na półkruchym spodzie, z masą jabłkowo-cynamonową, zapiekana pod różową pierzynką z białek i Kisielu o smaku truskawkowym WINIARY. Szarlotka pod pierzynka będzie idealna na przyjęcia dla najmłodszych. Ciasto możesz dodatkowo udekorować kolorowymi sosami – truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  3. Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.
  5. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  6. Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).
  7. Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • dominika
    Gdy ciasto nie chce się zagnieść i nadal jest za bardzo suche i sypkie można dodać śmietany tak na oko aż ciasto się ładnie zbierze i ugniecie:) u mnie zawsze ten sposob działa a znam go od mamy czyli srawdzonej i doświadczonej kucharki:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.