Szarlotka pod różową pierzynką

5/5 5 60 5 1
5/5 5 60 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  3. Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.
  5. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  6. Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).
  7. Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.

Opis przepisu:

Zabawna i kolorowa szarlotka na półkruchym spodzie, z masą jabłkowo-cynamonową, zapiekana pod różową pierzynką z białek i Kisielu o smaku truskawkowym WINIARY. Szarlotka pod pierzynka będzie idealna na przyjęcia dla najmłodszych. Ciasto możesz dodatkowo udekorować kolorowymi sosami – truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?