Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 36 min.

  • Porcje 4

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.
  3. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimna wodą.
  4. Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową.
  5. Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.
  6. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę aż sos zgęstnieje.
  7. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj aż dynia będzie miękka.
  8. Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.
  9. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.

Opis przepisu:

Kolorowy, jesienny obiad z patelni dla całej rodziny, czyli makaron z dynią, czosnkiem i grzybami. Makaron z dynią można przyrządzić z dodatkiem świeżych lub mrożonych borowików, podgrzybków albo kurek, które dodajemy do kawałków dyni, podsmażanej z cebulą, czosnkiem oraz kostką Bulionu warzywnego WINIARY i świeżym tymiankiem. Dyniowo-grzybowy sos doprawiamy słodką śmietanką i podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Makaron z dynią, grzybami i czosnkiem posypujemy rozmarynem i tartym parmezanem.

Spróbuj także innych dań z grzybami >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?