składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i wydrąż miąższ.
- Sery rozgnieć widelcem, dodaj wydrążone ziemniaki, cebulę, czosnek i zieleninę. Dodaj ZIARENKA SMAKU i przyprawę MAGGI.
- Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie z ziemniakami i piecz 10–15 minut.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Ziemniaki faszerowane serem to danie typowo wegetariańskie. I rzeczywiście ma ono sporo zalet typowych dla tej kuchni, jednak równie dobrze można wzbogacić je o chrupiący boczek lub podać jako smakowity dodatek do mięs z grilla albo pieczeni. Zapiekane ziemniaki świetnie połączą się ze świeżą natką pietruszki i innymi ziołami – świeżymi lub suszonymi.
Ich smak jest łagodny, ale jednocześnie charakterystyczny i wyrazisty. A to za sprawą Ziarenek Smaku WINIARY oraz przyprawy Maggi. To one podkreślają naturalny aromat czosnku i cebulki ze szczypiorkiem oraz nadają wyrazistości serowi feta i twarożkowi. Razem z pieczonym ziemniakiem tworzą niezawodny zestaw.
Ziemniaki faszerowane serem przygotujesz w niecałą godzinę. Ugotuj je w mundurkach i przekrój na pół, a następnie wydrąż miąższ. Rozgniecione widelcem sery połącz z wydrążonym ziemniakiem, czosnkiem, zieleniną, Ziarenkami Smaku WINIARY oraz przyprawą Maggi. Połówki ziemniaków uzupełnij masą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, by wysmarować je wcześniej masłem. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
Pieczone ziemniaki z serem możesz wykorzystać jako danie główne, ale też jako dodatek. Świetnie sprawdzą się ponadto jako forma przekąski na imprezie czy jako sposób na lekką kolację.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?