Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faszerowane ziemniaki to znane i lubiane danie, które możesz przygotować na wiele sposobów - dokładnie tak, jak lubisz Ty i Twoi bliscy. Łączy ono w sobie prostotę i wyrazisty smak. Ziemniaki faszerowane to idealna propozycja na obiad lub kolację. Chcesz wiedzieć, jak zrobić to danie? Zobacz nasz przepis poniżej.
Ziemniaki faszerowane – proste, smaczne danie dla całej rodziny
Ziemniaki faszerowane warzywami, serem, ziołami i sosem Remulada WINIARY to gratka dla wszystkich smakoszy. Polubią je nie tylko fani klasycznej, domowej kuchni, jak i miłośnicy dań z twistem. Co więcej, z łatwością dopasujesz to danie do siebie. Do farszu możesz dodać ulubione warzywa, przyprawy, a także mięso (np. pieczeń z wczorajszego obiadu lub kawałki kiełbas i wędlin, które akurat masz w lodówce). Gotowe danie możesz udekorować świeżymi ziołami, które dodają świeżości. Taka potrawa urozmaici Twoje obiadowe menu. Możesz ją zrobić przez cały rok, sięgając po sezonowe składniki. Smacznego!
Masz chęć przygotować to danie? Nie przegap tego przepisu. Jeśli szukasz kolejnych ciekawych przepisów - zobacz inne pomysły na obiad od WINIARY.
Ziemniaki umyj i nakłuj widelcem z każdej strony. Ułóż w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie natrzyj ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 1-1,5 h lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotuj dodatki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła posiekaj. Ser żółty zetrzyj na grubej tarce.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj paprykę oraz czosnek i smaż ok. 1 min.
Lekko przestudzone ziemniaki nacinamy nożem wzdłuż od góry. Lekko rozchylamy na bok i łyżką wyciągamy jak najwięcej farszu ze środka nie uszkadzając skórki.
Miąższ ziemniaków rozgnieć widelcem i dodaj do cebuli z warzywami. Dodaj posiekane zioła, 1-2 łyżki Remulady WINIARY, ser oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Skórki ziemniaków nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 min.
Podawaj z Remuladą WINIARY i posiekanymi ziołami.