Biszkopt z musem truskawkowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 16

5/5 5 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Mus truskawkowy

KREM ŚMIETANOWY

Przygotowanie:

  1. Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,ubić na sztywną pianę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i mąkę,delikatnie wymieszać.
  3. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy,wstawić do piekarnika. Piec w temp.170 stop.przez około 30 minut
  4. KREM ŚMIETANOWY Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  5. Schłodzoną śmietanę ubić,dodając galaretkę ubijać.
  6. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować.
  7. Przełożyć owoce do miksera, dodać cukier, zmiksować.
  8. Mus przelać do rondla,zagotować. Następnie zdjąć z ognia,wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Odstawić mus do całkowitego schłodzenia.
  9. SKŁADANIE CIASTA na biszkopt nanieść krem śmietanowy następnie mus truskawkowy i na koniec znów krem śmietanowy. Ciasto schłodzić w lodówce.

Opis przepisu:

Pyszny biszkopt z musem truskawkowym to ciasto idealne na lato. Jest aksamitne, puszyste i wykorzystuje owoce sezonowe – soczyste truskawki. Ciasto z musem z truskawek budujemy warstwowo z: biszkoptu, kremu śmietankowego przyrządzanego z dodatkiem Galaretki cytrynowy smak WINIARY, musu truskawkowego i ponownie aksamitnego kremu ze śmietanki. Gotowy biszkopt z musem truskawkowym podawaj schłodzony.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?