Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami
163min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.64 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
18.41 g
Wartość energetyczna
280.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
163 min
Krok 1
10 min
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Krok 2
5 min
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Krok 3
30 min
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Krok 4
2 min
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Krok 5
1 min
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Krok 6
5 min
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
Krok 7
5 min
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
Krok 8
10 min
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
Krok 9
5 min
Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.
Krok 10
90 min
Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkamito przepis na torcik, który rozpływa się w ustach. Będzie idealny jako tort urodzinowy dla dziecka lub na świąteczny stół. Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami!
Komentarze 0