Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

0
163 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 paczek
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1 łyżka
Żelatyna
5 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.75 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.25 szklanka
Mąka ziemniaczana
60 dag
Truskawki
25 dag
Serek mascarpone
0.5 l
Śmietana 36%
4 łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
20.4 g
Białko
5.64 g
Wartość energetyczna
280.11 kcal
Węglowodany
22.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

163 min
Krok 1
10 min
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Krok 2
5 min
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Krok 3
30 min
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Krok 4
2 min
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Krok 5
1 min
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Krok 6
5 min
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
Krok 7
5 min
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
Krok 8
10 min
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
Krok 9
5 min
Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.
Krok 10
90 min
Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 1 z 10

Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 2 z 10

Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 3 z 10

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 4 z 10

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 5 z 10

Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 6 z 10

Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 7 z 10

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 8 z 10

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 9 z 10

Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 10 z 10

Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkamito przepis na torcik, który rozpływa się w ustach. Będzie idealny jako tort urodzinowy dla dziecka lub na świąteczny stół. Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika