Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

(2)
2 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Szybkiegotowanie

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1  łyżka
Żelatyna
5 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.25  szklanka
Mąka ziemniaczana
60  dag
Truskawki
25  dag
Serek mascarpone
0.5  l
Śmietana 36%
4  łyżek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.64 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
18.41 g
Wartość energetyczna
280.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkamito przepis na torcik, który rozpływa się w ustach. Będzie idealny jako tort urodzinowy dla dziecka lub na świąteczny stół. Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami!

Przygotowanie

163 min
  • Krok 1

    10 min
    Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
  • Krok 2

    5 min
    Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
  • Krok 3

    30 min
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  • Krok 4

    2 min
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
  • Krok 5

    1 min
    Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
  • Krok 6

    5 min
    Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
  • Krok 8

    10 min
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
  • Krok 9

    5 min
    Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.
  • Krok 10

    90 min
    Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 1 z 10

Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 2 z 10

Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 3 z 10

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 4 z 10

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 5 z 10

Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 6 z 10

Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 7 z 10

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 8 z 10

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 9 z 10

Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

Krok 10 z 10

Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto z galaretką i dżemem

    Ciasto z galaretką i dżemem

    2 godz 45 min Łatwy
  • Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    1 godz 50 min Łatwy
  • Halinka

    Halinka

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu