Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z kremem i galaretką

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
6 łyżek
Cukier
0.5 l
Śmietana 36%
2 paczek
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
169.75 kcal
Tłuszcze
13.15 g
Węglowodany
9.61 g
Białko
3.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 2
30 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
Krok 4
5 min
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Krok 5
5 min
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Krok 6
2 min
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Krok 7
5 min
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.
Ciasto z kremem i galaretką

Krok 1 z 7

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 2 z 7

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 3 z 7

Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 4 z 7

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 5 z 7

Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 6 z 7

Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 7 z 7

Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.

Ciasta kochamy wszyscy. A to z kremem i galaretką sprawi, że odkryjecie tę miłość na nowo. Niezwykle lekkie i delikatne, zachwyca smakiem i równowagą. Nie jest zbyt słodkie, a każdy kolejny kawałek będzie kusił, żeby nie być tym ostatnim. Cytrynowy posmak sprawia, że ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i zostaje w pamięci na długo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika