Ciasto z kremem i galaretką
60min
Łatwy
6
Jajko
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
6 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
0.5 l
Śmietana 36%
2 opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
.
Wartości odżywcze
Białko
3.95 g
Węglowodany
9.61 g
Tłuszcze
13.15 g
Wartość energetyczna
169.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 2
30 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
Krok 4
5 min
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Krok 5
5 min
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Krok 6
2 min
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Krok 7
5 min
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.
Ciasta kochamy wszyscy. A to z kremem i galaretką sprawi, że odkryjecie tę miłość na nowo. Niezwykle lekkie i delikatne, zachwyca smakiem i równowagą. Nie jest zbyt słodkie, a każdy kolejny kawałek będzie kusił, żeby nie być tym ostatnim. Cytrynowy posmak sprawia, że ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i zostaje w pamięci na długo.
Komentarze 0