Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z kremem i galaretką
Dodaj do CookBook

Ciasto z kremem i galaretką

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
6  łyżek
Mąka pszenna
6  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.5  l
Śmietana 36%
2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.6 g
Wartość energetyczna
169.7 kcal
Tłuszcze
13.2 g
Białko
4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasta kochamy wszyscy. A to z kremem i galaretką sprawi, że odkryjecie tę miłość na nowo. Niezwykle lekkie i delikatne, zachwyca smakiem i równowagą. Nie jest zbyt słodkie, a każdy kolejny kawałek będzie kusił, żeby nie być tym ostatnim. Cytrynowy posmak sprawia, że ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i zostaje w pamięci na długo.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • Krok 2

    30 min
    Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
  • Krok 4

    5 min
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
  • Krok 5

    5 min
    Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
  • Krok 6

    2 min
    Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.
  • Krok 7

    5 min
    Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.
Ciasto z kremem i galaretką

Krok 1 z 7

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 2 z 7

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 3 z 7

Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 4 z 7

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 5 z 7

Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 6 z 7

Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.

Ciasto z kremem i galaretką

Krok 7 z 7

Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Ciasto cytrynowe z cukinią

    Ciasto cytrynowe z cukinią

    1 godz 23 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe z bezą

    Ciasto cytrynowe z bezą

    40 min Łatwy
  • Ciasto ucierane z truskawkami

    Ciasto ucierane z truskawkami

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu