Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasta kochamy wszyscy. A to z kremem i galaretką sprawi, że odkryjecie tę miłość na nowo. Niezwykle lekkie i delikatne, zachwyca smakiem i równowagą. Nie jest zbyt słodkie, a każdy kolejny kawałek będzie kusił, żeby nie być tym ostatnim. Cytrynowy posmak sprawia, że ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i zostaje w pamięci na długo.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 2
30 min
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
Krok 3
3 min
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
Krok 4
5 min
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Krok 5
5 min
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Krok 6
2 min
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Krok 7
5 min
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.
Krok 1
z
7
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 2
z
7
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach, przez około 30 minut.
Krok 3
z
7
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
Krok 4
z
7
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Krok 5
z
7
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Krok 6
z
7
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Krok 7
z
7
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu. Galaretkę wylać na wierzch ciasta, ostudzić.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0