Risotto z krewetkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nastawić bulion warzywny (powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta)
  2. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut ,
  3. Wrzucić surowe krewetki i ryż. Poddusić wszystko razem (ryż powinien wchłonąć tłuszcz) i zalać winem. Składniki cały czas mieszać.
  4. Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  5. Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła.
  6. Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.
  7. Podawać w ogrzanych talerzach posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.

Opis przepisu:

Krewetki przygotujesz na bardzo wiele sposobów – możesz je gotować, smażyć i piec, a także przyrządzać doskonałe przystawki na zimno. W tej odsłonie proponujemy risotto z krewetkami, które zachwyci wielbicieli kolorowych potraw. Za unikalny smak potrawy odpowiada wyrazisty Bulion warzywny WINIARY. Pyszny obiad gwarantowany!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?