1

2

Przepisy

Risotto z krewetkami

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Krewetki można przygotować na bardzo wiele sposobów, można je gotować,smażyć i piec, przyrządzać doskonałe przystawki zimne. A ja lubię je w risotto.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nastawić bulion warzywny/powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta/.
  2. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut ,
  3. wrzucić surowe krewetki
  4. .........i ryż. Poddusić wszystko razem/ryż powinien wchłonąć tłuszcz/ i zalać winem. Składniki cały czas mieszać.
  5. Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  6. Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła.
  7. Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.
  8. Podawać/w ogrzanych talerzach/posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: