Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z karczochem

0
33 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

160 g
Ryż arborio
2 
Karczoch, surowy
0.5 
Cebula
0.5 szklanka
Białe wino wytrawne
1 łyżeczka
Masło
2 łyżek
Parmezan tarty
1 łyżeczka
Masło
1 trochę
Pietruszka
0.5 
Cytryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
12.67 g
Wartość energetyczna
490.43 kcal
Białko
9.43 g
Węglowodany
73.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
2 min
Przygotować bulion warzywny.
Krok 2
5 min
Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną, aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza.
Krok 3
15 min
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę poddusić. Karczochy dobrze odsączone, wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać ryż. Całość dusić chwilę tak, aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Dodać wino, odparować. Dusić całość na wolnym ogniu, podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu.
Krok 5
5 min
Kiedy ryż będzie miękki, a risotto osiągnie kremową konsystencję, dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 minuty, aby ryż odpoczął.
Krok 6
1 min
Gotowe risotto nakładać na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić pietruszką. Do przygotowania risotto można również użyć karczochów ze słoika w oleju, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania. Należy je dobrze odsączyć z oleju.
Risotto z karczochem

Krok 1 z 6

Przygotować bulion warzywny.

Risotto z karczochem

Krok 2 z 6

Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną, aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza.

Risotto z karczochem

Krok 3 z 6

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę poddusić. Karczochy dobrze odsączone, wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać ryż. Całość dusić chwilę tak, aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny. Przyprawić solą i pieprzem.

Risotto z karczochem

Krok 4 z 6

Dodać wino, odparować. Dusić całość na wolnym ogniu, podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu.

Risotto z karczochem

Krok 5 z 6

Kiedy ryż będzie miękki, a risotto osiągnie kremową konsystencję, dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 minuty, aby ryż odpoczął.

Risotto z karczochem

Krok 6 z 6

Gotowe risotto nakładać na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić pietruszką. Do przygotowania risotto można również użyć karczochów ze słoika w oleju, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania. Należy je dobrze odsączyć z oleju.

Pyszne kremowe risotto z karczochem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smaku i ogrom wartości odżywczych. Wypróbuj prosty przepis i przekonaj się, że zostanie u Ciebie na dłużej! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika