Risotto z dynią

Oceń ten przepis!

4/5 4 48 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 48 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół rozpuść w 500 ml wrzacej wody.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie w garnku.
  3. Do cebuli dodaj suchy ryż, smaż przez chwilę i stopniowo podlewaj bulionem do miękkości.
  4. Dynię pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, podlej odrobiną wody i dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  5. Wymieszaj z ryżem, dopraw tymiankiem i podawaj.

Opis przepisu:


Dynia przybyła do Europy wraz z Kolumbem, ale pochodzi z wielu zakątków świata, od Ameryki poprzez Nową Zelandię, aż po Japonię – w zależności od odmiany. Świetnym pomysłem jest zatem przepis na risotto z dynią, który łączy tak międzynarodową roślinę z klasyczną kuchnią włoską.

Risotto z dyni warto przygotować na oliwie i wzbogacić przyprawami, szczególnie tymiankiem.

Jeśli szukasz inspiracji również na inne pyszne przepisy z kuchni włoskiej, z pewnością rozsmakujesz się w naszych pomysłach.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?