1

2

Przepisy

Risotto z dynią

4/5 4 48 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

294 calories kalorie: 294 kcal / porcja


Dynia przybyła do Europy wraz z Kolumbem, ale pochodzi z wielu zakątków świata, od Ameryki poprzez Nową Zelandię, aż po Japonię – w zależności od odmiany. Świetnym pomysłem jest zatem przepis na risotto z dynią, który łączy tak międzynarodową roślinę z klasyczną kuchnią włoską.

Risotto z dyni warto przygotować na oliwie i wzbogacić przyprawami, szczególnie tymiankiem.

Jeśli szukasz inspiracji również na inne pyszne przepisy z kuchni włoskiej, z pewnością rozsmakujesz się w naszych pomysłach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół rozpuść w 500 ml wrzacej wody.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie.
  3. Wsyp ryż, smaż przez chwilę i stopniowo podlewaj Rosołem.
  4. Dynię pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, podlej odrobiną wody i dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  5. Wymieszaj z ryżem, dopraw tymiankiem i podawaj.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: