Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 3

4/5 4 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso należy pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plasterek obtoczyć w mące.
  2. Smażyć na średnio rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ok. 1-2 minut z każdej strony (powinno się delikatnie przyrumienić). Zalać winem i gotować do odparowania alkoholu. Następnie mięso przełożyć na talerz.
  3. Dusić przez chwilę na małym ogniu do połączenia się składników i  uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
  4. Mięso przełożyć do sosu, posolić i gotować ok.3-4 min. Dodać ziarenka pieprzu, delikatnie wymieszać. Dodać ziarenka pieprzu, delikatnie wymieszać.
  5. Ziarenka nadają potrawie pikanterii i ciekawego smaku. Należy je wcześniej odsączyć z zalewy.
  6. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć gorącą wodą lub bulionem.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Opis przepisu:

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym to danie mięsne, które możesz przygotować w ciągu kilku minut. Jest proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Dodatek serka mascarpone sprawia, że sos jest bardzo delikatny i kremowy, a zielony pieprz nadaje potrawie pikanterii i chrupkości. Eskalopki podawaj z kaszą i ulubionym miksem sałat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?