Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
Dodaj do CookBook

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

(6)
40 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Pierś z indyka
10  dag
Por (biała część)
25  g
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
2  ząbków
Czosnek
200  g
Śmietana 30%
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.4 g
Wartość energetyczna
359 kcal
Tłuszcze
22.2 g
Białko
31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Zobacz nasz przepis na pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym!

Gotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia drobno pora. Podsmaż go przez chwilę na rozgrzanym maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj zioła prowansalskie, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Wlej wodę z dodatkiem sosu pieczeniowego WINIARY, zredukuj ogień i duś bez przykrycia, mieszając często.

Umyj i osusz papierowymi ręcznikami pierś z indyka. Pokrój ją w porcje, posól lekko i dodaj do pora. Smaż do ścięcia mięsa, dodaj do porów i duś – tym razem pod przykryciem – przez kwadrans. Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę, zagęszczając w ten sposób sos. Jeśli okaże się za gęsty, dodaj trochę wody. Skosztuj, by przekonać się, czy pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym potrzebuje więcej soli. Jeśli nie – potrawa gotowa!

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i świeżym pomidorem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
  • Krok 3

    5 min
    Do zeszklonego pora dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu (i ewentualnie gałki muszkatołowej). Wlać 300 ml zimnej wody wymieszanej z sosem pieczeniowym WINIARY. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Odstawić sos na bok.
  • Krok 4

    25 min
    Mięso podzielić na porcje po ok. 1-1,5 cm grubości, lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Smażyć z jednej i drugiej strony, aż się lekko zarumieni, po ok. 2 min z każdej. Dodać sos, zagotować razem i następnie dusić dalej jeszcze przez 3 min.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 1 z 5

Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 3 z 5

Do zeszklonego pora dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu (i ewentualnie gałki muszkatołowej). Wlać 300 ml zimnej wody wymieszanej z sosem pieczeniowym WINIARY. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Odstawić sos na bok.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 4 z 5

Mięso podzielić na porcje po ok. 1-1,5 cm grubości, lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Smażyć z jednej i drugiej strony, aż się lekko zarumieni, po ok. 2 min z każdej. Dodać sos, zagotować razem i następnie dusić dalej jeszcze przez 3 min.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 5 z 5

Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.8
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
44
11
00
00
00

Opinie

5

Tomasz

Rewelacyjne danie !Polecam
Anonim (niezweryfikowany) 11/19/2023-12:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:25 CET
Tomasz, super, że Ci smakowało. Mamy nadzieję, że to nie ostatni nasz przepis w Twoim menu 😊
4

Hanna

bardzo dobra potrawa z liśćmi pora, sos znakomicie pasuje do piersi indyka , zapisałam sobie ten przepis!
Anonim (niezweryfikowany) 04/01/2023-02:51 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-03:29 CEST
Hanna, bardzo miło nam czytać takie opinie! Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania też innych, pysznych przepisów z naszej strony. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy
  • Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    1 godz 40 min Średni
  • Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu