Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Pierś z indyka
10 dag
Por (biała część)
25 g
Masło
1 łyżka
Masło roślinne
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Zioła prowansalskie
2 łyżeczek
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2 ząbków
Czosnek
200 g
Śmietana 30%
2 łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.96 g
Tłuszcze
22.22 g
Białko
31.51 g
Wartość energetyczna
363.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2
3 min
Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
Krok 3
5 min
Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4
25 min
Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
Krok 6
3 min
Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 1 z 6

Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 3 z 6

Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 4 z 6

Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 5 z 6

Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 6 z 6

Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika