MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
40 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
58 22.2g / 58%
7 6.3g / 7%
35 31g / 35%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

(6)
40 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Pierś z indyka
10  dag
Por (biała część)
25  g
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
2  ząbków
200  g
Śmietana 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.38 g
Wartość energetyczna
358.95 kcal
Tłuszcze
22.22 g
Białko
31.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Zobacz nasz przepis na pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym!

Gotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia drobno pora. Podsmaż go przez chwilę na rozgrzanym maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj zioła prowansalskie, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Wlej wodę z dodatkiem sosu pieczeniowego WINIARY, zredukuj ogień i duś bez przykrycia, mieszając często.

Umyj i osusz papierowymi ręcznikami pierś z indyka. Pokrój ją w porcje, posól lekko i dodaj do pora. Smaż do ścięcia mięsa, dodaj do porów i duś – tym razem pod przykryciem – przez kwadrans. Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę, zagęszczając w ten sposób sos. Jeśli okaże się za gęsty, dodaj trochę wody. Skosztuj, by przekonać się, czy pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym potrzebuje więcej soli. Jeśli nie – potrawa gotowa!

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i świeżym pomidorem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
  • Krok 3

    5 min
    Do zeszklonego pora dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu (i ewentualnie gałki muszkatołowej). Wlać 300 ml zimnej wody wymieszanej z sosem pieczeniowym WINIARY. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Odstawić sos na bok.
  • Krok 4

    25 min
    Mięso podzielić na porcje po ok. 1-1,5 cm grubości, lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Smażyć z jednej i drugiej strony, aż się lekko zarumieni, po ok. 2 min z każdej. Dodać sos, zagotować razem i następnie dusić dalej jeszcze przez 3 min.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 1 z 5

Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 3 z 5

Do zeszklonego pora dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu (i ewentualnie gałki muszkatołowej). Wlać 300 ml zimnej wody wymieszanej z sosem pieczeniowym WINIARY. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając. Odstawić sos na bok.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 4 z 5

Mięso podzielić na porcje po ok. 1-1,5 cm grubości, lekko posolić i popieprzyć dla smaku. Smażyć z jednej i drugiej strony, aż się lekko zarumieni, po ok. 2 min z każdej. Dodać sos, zagotować razem i następnie dusić dalej jeszcze przez 3 min.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 5 z 5

Na koniec po zdjęciu z ognia dodać śmietanę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite