Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
31.5g / 34%
Węglowodany
11g / 11%
Tłuszcze
22.2g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

+

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Wróć

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

(3)
43min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Pierś z indyka
10  dag
Por (biała część)
25  g
Masło
1  łyżka
Masło roślinne
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
2  łyżeczek
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2  ząbków
Czosnek
200  g
Śmietana 30%
2  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.51 g
Węglowodany
10.96 g
Tłuszcze
22.22 g
Wartość energetyczna
363.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Zobacz nasz przepis na pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym!

Gotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia drobno pora. Podsmaż go przez chwilę na rozgrzanym maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj zioła prowansalskie, suszone pomidory z bazylią, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Wlej 1/3 szklanki wody, zredukuj ogień i duś bez przykrycia, mieszając często.

Umyj i osusz papierowymi ręcznikami pierś z indyka. Pokrój ją w porcje, posól lekko i dodaj do pora. Smaż do ścięcia mięsa, wtedy dolej szklankę wody i duś – tym razem pod przykryciem – przez kwadrans.

Wymieszaj dokładnie 200 gramów śmietany 30% z 2 łyżkami mąki i szklanką zimnej wody. Przelej powoli na patelnię z indykiem i porem, zagęszczając w ten sposób sos. Jeśli okaże się za gęsty, dodaj trochę wody. Zagotuj. Skosztuj, by przekonać się, czy pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym potrzebuje więcej soli. Jeśli nie – potrawa gotowa!

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i świeżym pomidorem.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    5 min
    Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
  • Krok 2

    3 min
    Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
  • Krok 3

    5 min
    Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.
  • Krok 4

    25 min
    Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
  • Krok 6

    3 min
    Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 1 z 6

Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 3 z 6

Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 4 z 6

Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 5 z 6

Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 6 z 6

Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

    Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

    40 min Łatwy
  • Prosty gulasz drobiowy

    Prosty gulasz drobiowy

    58 min Łatwy
  • Duszone żeberka z cebulą

    Duszone żeberka z cebulą

    3 godz 54 min Łatwy
  • Sos porowy

    Sos porowy

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu