Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

(3)
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  dag
Pierś z indyka
10  dag
Por (biała część)
25  g
Masło
1  łyżka
Masło roślinne
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
2  łyżeczek
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2  ząbków
200  g
Śmietana 30%
2  łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.51 g
Węglowodany
10.96 g
Tłuszcze
22.22 g
Wartość energetyczna
363.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2
3 min
Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
Krok 3
5 min
Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4
25 min
Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
Krok 6
3 min
Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 1 z 6

Pora dokładnie oczyścić, drobno pokroić.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 3 z 6

Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 4 z 6

Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 5 z 6

Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

Krok 6 z 6

Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym to sposób na indyka w nowej odsłonie. Danie jest niezwykle aromatyczne, bo kawałki mięsa dusimy w towarzystwie podsmażanego na maśle pora, suszonych pomidorów, śmietany i przypraw. Zobacz nasz przepis na pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym!

Gotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia drobno pora. Podsmaż go przez chwilę na rozgrzanym maśle, a kiedy się zeszkli, dodaj zioła prowansalskie, suszone pomidory z bazylią, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Wlej 1/3 szklanki wody, zredukuj ogień i duś bez przykrycia, mieszając często.

Umyj i osusz papierowymi ręcznikami pierś z indyka. Pokrój ją w porcje, posól lekko i dodaj do pora. Smaż do ścięcia mięsa, wtedy dolej szklankę wody i duś – tym razem pod przykryciem – przez kwadrans.

Wymieszaj dokładnie 200 gramów śmietany 30% z 2 łyżkami mąki i szklanką zimnej wody. Przelej powoli na patelnię z indykiem i porem, zagęszczając w ten sposób sos. Jeśli okaże się za gęsty, dodaj trochę wody. Zagotuj. Skosztuj, by przekonać się, czy pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym potrzebuje więcej soli. Jeśli nie – potrawa gotowa!

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i świeżym pomidorem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.5g / 34%
Węglowodany
11g / 11%
Tłuszcze
22.2g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 01/08/2021 - 17:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 01/08/2021 - 17:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 01/08/2021 - 17:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha