Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Sernik z makiem

Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Sernik z makiem
  • Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  • czas Łączny czas: 110 min (Przygotowanie: 50 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 481 kcal / 1 porcję

Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami.
  2. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  3. Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia.
  4. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
  5. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  8. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
  9. Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  10. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: 9620 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 25 grudnia 2014
    2milutka

    Wspaniałe ciasto!

    +0
  • 6 grudnia 2014
    Triss123

    zjadłabym na święta. :)

    +0
  • 27 października 2014
    natalija2289

    uwielbiam połączenie sera z makiem :)

    +0
  • 26 września 2014
    teachmetiger

    Tzw. seromak. Lubię w okresie świątecznym.

    +0
  • 1 września 2014
    nulkaa22

    Pyszny!

    -1
  • 14 lipca 2014
    nulkaa22

    Uwielbiam to połączenie!

    -1
  • 1 lipca 2014
    pink086

    Dawno nie jadłam serniczka z makiem:)

    -1
  • 1 lipca 2014
    Konczi

    smakowicie

    +0
  • 1 czerwca 2014
    IZABELA29

    lubie takie połaczenie smaków.

    +0
  • 1 maja 2014
    szpileczkaa

    Lubię taki

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Sernik z makiem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Sernik z makiem

Wydrukuj przepis

Sernik z makiem

Zgłoś przepis do moderacji