1

2

Przepisy

Sernik z makiem

5/5

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 481 kcal / porcja

Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

składniki:

Liczba porcji:

masa serowa:

masa makowa:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami.
  2. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  3. Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia.
  4. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
  5. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  8. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
  9. Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  10. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: