Sernik z makiem

5/5 5 94 5 1
5/5 5 94 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

masa serowa:

masa makowa:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  2. Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
  3. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
  5. Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Opis przepisu:

Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?