Ciasto rumowo-waniliowe
1 godz 11 min
Łatwy
1
opakowanie
1
paczka
3
Jajko
4
łyżek
Cukier
500
g
Twaróg półtłusty
100
g
Masło
250
g
Margaryna
200
g
Cukier puder
5
Jajko
3
łyżek
Mleko
300
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3
łyżek
Kakao
3
łyżek
Cukier puder
1
łyżeczka
Kakao
trochę
Olejek rumowy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.35 g
Węglowodany
28.15 g
Tłuszcze
17.26 g
Wartość energetyczna
302.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
5 min
Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.
Krok 3
10 min
Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.
Krok 4
5 min
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.
Krok 5
45 min
Wstaw do piekarnika na 45 minut.
Krok 6
5 min
Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.
Czarno-biała kompozycja smaków: twarożkowe ciasto waniliowe i kakaowe ciasto rumowe z ciemną polewą z rumem.
Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.
Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.
Komentarze 0