Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto rumowo-waniliowe

Ciasto rumowo-waniliowe

(1)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  paczka
Proszek do pieczenia
3 
Jajko
4  łyżek
Cukier
500  g
Twaróg półtłusty
100  g
Masło
250  g
Margaryna
200  g
Cukier puder
5 
Jajko
3  łyżek
Mleko
300  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  łyżek
Kakao
3  łyżek
Cukier puder
1  łyżeczka
Kakao
trochę
Olejek rumowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.35 g
Węglowodany
28.15 g
Tłuszcze
17.26 g
Wartość energetyczna
302.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czarno-biała kompozycja smaków: twarożkowe ciasto waniliowe i kakaowe ciasto rumowe z ciemną polewą z rumem.
Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Krok 2

    5 min
    Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.
  • Krok 4

    5 min
    Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.
  • Krok 5

    45 min
    Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.
Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 2 z 6

Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 3 z 6

Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 4 z 6

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika na 45 minut.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 6 z 6

Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik babci

    Sernik babci

    1 godz 52 min Łatwy
  • Babka piaskowa

    Babka piaskowa

    1 godz 23 min Łatwy
  • Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

    Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu