Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto rumowo-waniliowe
Dodaj do CookBook

Ciasto rumowo-waniliowe

(1)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
15  g
Proszek do pieczenia
3 
Jajko
4  łyżek
Cukier
500  g
Twaróg półtłusty
100  g
Masło
250  g
Margaryna
200  g
Cukier puder
5 
Jajko
3  łyżek
Mleko
300  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  łyżek
Kakao
3  łyżek
Cukier puder
1  łyżeczka
Kakao
trochę
Olejek rumowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
301.6 kcal
Tłuszcze
17.3 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czarno-biała kompozycja smaków: twarożkowe ciasto waniliowe i kakaowe ciasto rumowe z ciemną polewą z rumem.
Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i proszek do pieczenia. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Krok 2

    5 min
    Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.
  • Krok 4

    5 min
    Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.
  • Krok 5

    45 min
    Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.
Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 2 z 6

Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 3 z 6

Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 4 z 6

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika na 45 minut.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 6 z 6

Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

mniam mniam

ohhh , TAK:)
beba (niezweryfikowany) 10/15/2021-06:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu