Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto rumowo-waniliowe

0
71 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
4 łyżek
Cukier
500 g
Twaróg półtłusty
100 g
Masło
250 g
Margaryna
200 g
Cukier puder
5 
Jajko
3 łyżek
Mleko
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 łyżek
Kakao
3 łyżek
Cukier puder
1 łyżeczka
Kakao
1 trochę
Olejek rumowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.98 g
Wartość energetyczna
302.55 kcal
Białko
7.35 g
Tłuszcze
28.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
5 min
Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.
Krok 3
10 min
Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.
Krok 4
5 min
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.
Krok 5
45 min
Wstaw do piekarnika na 45 minut.
Krok 6
5 min
Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.
Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 2 z 6

Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 3 z 6

Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 4 z 6

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika na 45 minut.

Ciasto rumowo-waniliowe

Krok 6 z 6

Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.

Czarno-biała kompozycja smaków: twarożkowe ciasto waniliowe i kakaowe ciasto rumowe z ciemną polewą z rumem.
Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika