1

2

Przepisy

Bułeczki maślane

4/5 4 20 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 15 porcji

216 calories kalorie: 216 kcal / porcja

Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki maślane, posypane makiem lub sezamem to przyjemność dla całej rodziny! Można zajadać je z serem, wędliną lub dżemem, albo po prostu z masłem. A jeśli zostaną na następny dzień - wystarczy podgrzać je i podać w postaci tostów.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem i solą.
  2. Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto i pozostaw na 0,5 godziny.
  4. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.
  5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: