Bułeczki maślane

4/5 4 20 5 1
4/5 4 20 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 15 min.

  • Porcje: 15

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem i solą.
  2. Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem i pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę i drożdże. Wyrób ciasto i pozostaw na 0,5 godziny.
  4. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką lub uformuj ręcznie kulki.
  5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Posmaruj żółtkiem, możesz posypać makiem lub sezamem.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.

Opis przepisu:

Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki maślane, posypane makiem lub sezamem to przyjemność dla całej rodziny! Można zajadać je z serem, wędliną lub dżemem, albo po prostu z masłem. A jeśli zostaną na następny dzień - wystarczy podgrzać je i podać w postaci tostów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?