Ratatuj z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

5/5 5 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 57 min.

  • Porcje 4

5/5 5 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyć, pokroić w paski , posypać solą i odstawić na 20 min. Opłukać z wytworzonego soku.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię wraz ze skórką pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę i bazylię drobno posiekać.
  3. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, chwilę poddusić , po czym dodać mięso i mieszając smażyć przez kilka minut.
  4. Następnie dodać paprykę, bakłażana , cukinię i smażyć ok.5 minut. Zawartość torebki rozpuścić w 200 ml. zimnej wody, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię i zagotować.
  5. Mieszając utrzymać na ogniu jeszcze ok.1-2 min. Dodać pokrojone pomidory,pietruszkę bazylię i wymieszać.
  6. Zawartość wlać do naczynia żaroodpornego , posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut w temp. 200 st.C.

Opis przepisu:

Obiad-ideał, czyli ratatuj z mięsem mielonym i warzywami zapiekany w mieszance WINIARY Pomysł na... Ratatuj i pod pierzynką startego sera. Ratatuj z mięsem to cała paleta smaków i kolorów – zapiekankę przyrządzamy z cukinii, bakłażana, kolorowych papryk, pomidorów, cebuli i mięsa. Aromatyczny ratatuj z mięsem i warzywami dekorujemy natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?