Szarlotka z kruszonką

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 20

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj masło, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
  2. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  7. Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Opis przepisu:

Szarlotka z kruszonką i budyniowo-waniliową słodką pianką. Jest bardzo prosta, bo wystarczy zrobić jedno ciasto na spód i kruszonkę. Pyszna także z dodatkiem gotowych jabłek ze słoika. Do jabłkowego nadzienia możemy dodać skórkę otartą z cytryny i/lub rodzynki. Wspaniale smakuje do ciepłej, popołudniowej herbaty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?