Pierogi z farszem z karpia

4/5 4 9 5 1
4/5 4 9 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

nadzienie:

sos:

Przygotowanie:

  1. Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą i jajka zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Bułkę namocz w mleku.
  3. Filety z karpia zmiel w maszynce wraz z bułką.
  4. Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  6. Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.
  7. Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.
  8. Pod koniec mieszania, całość dopraw solą i białym pieprzem.
  9. Formuj kulki z nadzienia.
  10. Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.
  11. Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.
  12. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
  13. Korniszonki pokrój w grube plasterki.
  14. Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.
  15. Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
  16. Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.
  17. Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.

Opis przepisu:

Oryginalne danie z karpia, którym możemy zabłysnąć nie tylko przy bożonarodzeniowym stole: domowe pierogi z farszem z karpia, podawane z wybornym sosem ze śmietanki i Rosołu drobiowego WINIARY, z musztardą, korniszonkami i siekanym koperkiem. Pierogi z karpiem możemy podać także polane masełkiem, do Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?