1

2

Przepisy

Pierogi z farszem z karpia

3/5 3 7 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 4 porcje

711 calories kalorie: 711 kcal / porcja

Oryginalne danie z karpia, którym możemy zabłysnąć nie tylko przy bożonarodzeniowym stole: domowe pierogi z farszem z karpia, podawane z wybornym sosem ze śmietanki i Rosołu drobiowego WINIARY, z musztardą, korniszonkami i siekanym koperkiem. Pierogi z karpiem możemy podać także polane masełkiem, do Barszczu czerwonego WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

nadzienie:

sos:

Przygotowanie:

  1. Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą i jajka zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Bułkę namocz w mleku.
  3. Filety z karpia zmiel w maszynce wraz z bułką.
  4. Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  6. Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.
  7. Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.
  8. Pod koniec mieszania całość dopraw solą i białym pieprzem.
  9. Formuj kulki z nadzienia.
  10. Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.
  11. Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.
  12. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
  13. Korniszonki pokrój w grube plasterki.
  14. Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.
  15. Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek.
  16. Całość dokładnie wymieszaj.
  17. Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.
  18. Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: