Babka drożdżowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 16

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej, dodaj Cukier wanilinowy, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i sól.
  3. Wyrób ciasto, dodaj masło i olej, wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu ok. 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wstaw formę z babką i piecz 40 minut.
  6. Babkę podawaj udekorowaną lukrem cytrynowym.

Opis przepisu:

Babka drożdżowa to doskonały pomysł na słodki deser, nie tylko na co dzień. Przygotujesz ją już w 15 minut, więc nada się idealnie na spotkania z najbliższymi, choć to także propozycja na Wielkanoc. Na Święta możesz przygotować ją z dodatkami owoców kandyzowanych – możesz je dodać do ciasta lub udekorować babkę drożdżową z wierzchu, posypując owocami kandyzowanymi lukier.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?