1

2

Przepisy

Babka drożdżowa

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 16 porcji

220 calories kalorie: 220 kcal / porcja

Babka drożdżowa to doskonały pomysł na słodki deser, nie tylko na co dzień. Przygotujesz ją już w 15 minut, więc nada się idealnie na spotkania z najbliższymi, choć to także propozycja na Wielkanoc. Na Święta możesz przygotować ją z dodatkami owoców kandyzowanych – możesz je dodać do ciasta lub udekorować babkę drożdżową z wierzchu, posypując owocami kandyzowanymi lukier.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej, dodaj Cukier wanilinowy, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i sól.
  3. Wyrób ciasto, dodaj masło i olej, wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu ok. 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wstaw formę z babką i piecz 40 minut.
  6. Babkę podawaj udekorowaną lukrem cytrynowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: