Śledzie po kaszubsku

Oceń ten przepis!

3/5 3 56 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 6

3/5 3 56 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
  2. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  3. Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
  4. Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
  5. Śledzie wyjmij z marynaty.
  6. Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
  7. Śledzie podawaj na półmisku.

Opis przepisu:

Śledzie po kaszubsku świetnie smakują nie tylko na Kaszubach. Mamy sposób, jak łatwo przygotować ten świąteczny przysmak w domu, żeby smak śledzia po kaszubsku zachwycił Twoich najbliższych. Śledziki zwinięte w koreczki dekoruj świeżą pietruszką dla polepszenia smaku i aromatu. Sprawdzą się jako przekąska na rodzinne przyjęcia, a także w formie przystawki lub dodatku do kolacji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?