1

2

Przepisy

Śledzie po kaszubsku

3/5 3 51 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 6 porcji

360 calories kalorie: 360 kcal / porcja

Śledzie po kaszubsku świetnie smakują nie tylko na Kaszubach. Mamy sposób, jak łatwo przygotować ten świąteczny przysmak w domu, żeby smak śledzia po kaszubsku zachwycił Twoich najbliższych. Śledziki zwinięte w koreczki dekoruj świeżą pietruszką dla polepszenia smaku i aromatu. Sprawdzą się jako przekąska na rodzinne przyjęcia, a także w formie przystawki lub dodatku do kolacji.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj w zimnej wodzie, pokrój w długie paski i zwiń w ślimaczki - koreczki, ułóż ciasno w naczyniu.
  2. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z octem winnym, gorczycą, zielem angielskim, cukrem i pieprzem i liśćmi laurowymi. Ponownie zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  3. Zimną marynatą zalej śledzie, zostaw na noc (min. 3 godz)
  4. Rodzynki zalej winem i odstaw na 20 minut.
  5. Śledzie wyjmij z marynaty.
  6. Ketchup wymieszaj z olejem, rodzynkami, papryką i natką pietruszki. Zalej śledzie i pozostaw najlepiej do drugiego dnia w lodówce.
  7. Śledzie podawaj na półmisku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: