Makowiec z jabłkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 20

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  3. Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
  6. Makowiec podawaj udekorowany lukrem.

Opis przepisu:

Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?