1

2

Przepisy

Makowiec z jabłkami

3/5 3 8 5 1

przygotowanie: 40 minut

porcje: 20 porcji

319 calories kalorie: 319 kcal / porcja

Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto możemy polukrować cytrynowym lukrem lub – gdy wystygnie - ozdobić je fantazyjnym deseniem z roztopionej deserowej czekolady z kroplą aromatu pomarańczowego.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz zimną wodą. Zalej wrzątkiem i gotuj 20 minut, pozostaw do ostudzenia, odsącz i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo żółtka, mak i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  3. Do masy dodaj kaszę mannę, Proszek do pieczenia, rodzynki, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 1 godz.
  6. Makowiec podawaj udekorowany lukrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: