1

2

Przepisy

Kurczak gotowany na parze

3/5 3 6 5 1

przygotowanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

317 calories kalorie: 317 kcal / porcja


Kurczak gotowany na parze to propozycja przygotowania kurczaka na obiad dla tych, którzy chcą zjeść lekką, mało kaloryczną, a przy tym sytą potrawę.

Kurczak z warzywami na parze nie traci swoich składników odżywczych - otrzymujemy danie w pełni wartościowe, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Natka pietruszki, zmieszana z masłem, dostarcza witaminy C i witaminy A oraz korzystnie wpływa na proces trawienia.Pierś z kurczaka na parze jest również idealna dla osób z dolegliwościami żołądkowymi, które unikają smażonych dań.

WINIARY POMYSŁ NA...Papirus Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem sprawi, że Kurczak gotowany na parze będzie miał rewelacyjny smak i czosnkowy aromat.


Spróbuj także z sosem białym z pietruszką na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi natnij ostrym nożem, tworząc kieszeń. Grubszą część piersi możesz lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i połącz z masłem. Podziel na 4 części.
  3. Do każdej kieszeni włóż porcję masła pietruszkowego. Możesz spiąć patyczkiem.
  4. Mięso umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin jest już pokryty przyprawami i odrobiną oleju.
  5. Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Mięso ułóż na kratce do gotowania na parze i umieść w naczyniu.
  6. Gotuj po 5 minut z każdej strony w pergaminie.
  7. Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin.
  8. Pierś przekrój ukośnie na połowę. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko z marchewką i groszkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: