Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  2. Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  3. Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.
  4. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.
  6. Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Opis przepisu:

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym to danie, które chyba nigdy nie znudzi się fanom wieprzowych kotlecików. Mięso podane z sosem z pieczarek i koperku sprawi, że trudno będzie przejść obojętnie wobec tak smakowitego i kuszącego aromatu! Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym podawaj z ziemniakami lub ulubionymi kluskami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • jola
    Obsmażone pulpety są smaczniejsze od gotowanych ale ciężej strawne dla wątrobowców. Ja gotuję pulpety w zupie. Mielę bułkę moczoną w mleku. Słyszałam też, że trzeba ZEMLEĆ zeszkloną cebulę, by pulpety były smaczniejsze.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?