Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym to danie, które chyba nigdy nie znudzi się fanom wieprzowych kotlecików. Mięso podane z sosem z pieczarek i koperku sprawi, że trudno będzie przejść obojętnie wobec tak smakowitego i kuszącego aromatu! Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym podawaj z ziemniakami lub ulubionymi kluskami.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Krok 2
10 min
Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 3
5 min
Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.
Krok 4
10 min
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.
Krok 6
3 min
Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Krok 1
z
6
Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Krok 2
z
6
Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 3
z
6
Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.
Krok 4
z
6
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.
Krok 6
z
6
Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0