Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mięso mielone
2 
Cebula
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1 
Bułka
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
450  g
Pieczarki
3  łyżek
Śmietana 36%
1  pęczek
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.87 g
Węglowodany
38.93 g
Tłuszcze
20.22 g
Wartość energetyczna
485.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym to danie, które chyba nigdy nie znudzi się fanom wieprzowych kotlecików. Mięso podane z sosem z pieczarek i koperku sprawi, że trudno będzie przejść obojętnie wobec tak smakowitego i kuszącego aromatu! Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym podawaj z ziemniakami lub ulubionymi kluskami.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Krok 3

    5 min
    Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    10 min
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.
  • Krok 6

    3 min
    Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 1 z 6

Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 2 z 6

Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 3 z 6

Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 4 z 6

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 5 z 6

Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 6 z 6

Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    35 min Łatwy
  • Królik w sosie

    40 min Łatwy
  • Karkówka smażona z sosem

    3 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu