Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Oceń ten przepis!

4/5 4 176 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 16

4/5 4 176 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
  2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
  4. Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni..
  5. Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
  6. Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
  7. Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotuj budyń.
  8. Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.
  9. Zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Opis przepisu:

Tarta z budyniem, owocami i galaretką to doskonała propozycja na letnie spotkania przy kawie. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem i owocowy smak galaretki. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać te mrożone, jeśli masz ochotę na deser w środku zimy. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!

Na początek przygotuj kruche ciasto – dokładnie posiekaj mąkę z masłem, cukrem pudrem i odrobiną soli. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj je i włóż do tortownicy pamiętając, by oblepić ścianki naczynia – upieczone ciasto powinno mieć wysokie brzegi. Nie zapomnij nakłuć ciasta widelcem na całej powierzchni! Piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstaw do wystygnięcia.

Zajmij się przygotowaniem galaretki – zagotuj 1,5 szklanki wody i rozpuść w niej Galaretkę Truskawkowy Smak Winiary. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj Budyń o Smaku Waniliowym Winiary, a po ostudzeniu przełóż go na zimne ciasto. Na wierzchu rozłóż owoce, a następnie wylej na nie tężejącą galaretkę. Po kilku godzinach w lodówce tarta będzie gotowa do podania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?