1

2

Przepisy

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4/5 4 50 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 16 porcji

243 calories kalorie: 243 kcal / porcja

Ciasto idealne na letnie spotkania przy kawie - tarta z budyniem, owocami i galaretką, która łączy w sobie kruchość ciasta z delikatnością kremu i owocową intensywnością galaretki. Do tarty z budyniem i galaretką dodać można owoce sezonowe, które ułożone na masie budyniowej zalewamy następnie galaretką. Tak przygotowaną tartę budyniową wstawiamy do lodówki, a po kilku godzinach możemy zaprosić znajomych, rodzinę czy sąsiadów na wspólną degustację. Po prostu pycha!

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
  2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
  3. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  4. Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
  5. Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni..
  6. Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
  7. Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
  8. Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotuj budyń.
  9. Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.
  10. Zalej ciasto tężejącą galaretką.
  11. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: