Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4/5 4 93 5 1
4/5 4 93 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - mąkę połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
  2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
  4. Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni..
  5. Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
  6. Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
  7. Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotuj budyń.
  8. Ostudź go i ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Jeżeli chcesz do tarty dodać owoce, to rozłóż je na budyniu.
  9. Zalej ciasto tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Opis przepisu:

Ciasto idealne na letnie spotkania przy kawie - tarta z budyniem, owocami i galaretką, która łączy w sobie kruchość ciasta z delikatnością kremu i owocową intensywnością galaretki. Do tarty z budyniem i galaretką dodać można owoce sezonowe, które ułożone na masie budyniowej zalewamy następnie galaretką. Tak przygotowaną tartę budyniową wstawiamy do lodówki, a po kilku godzinach możemy zaprosić znajomych, rodzinę czy sąsiadów na wspólną degustację. Po prostu pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?