Szynka wieprzowa do chlebka

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 10 min

oczekiwanie: 1 h 30 min

porcje: 20 porcji

Szynka wieprzowa to doskonały przepis na smakowity dodatek do chleba. Dzięki takiej szynce nawet najprostsza kanapka stanie się wyśmienitym i sycącym daniem. Sprawdź nasz przepis na szynkę wieprzową!

Przygotowanie:

Olej, zmielone przyprawy i miód wymieszać w miseczce. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć dobrze marynatą, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Rozgrzać piekarnik do 190, mięso wyciągnąć z folii, do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki wody i ułożyć szynkę, naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny (czasem krócej trzeba sprawdzać ) podlewając powstałym sosem co jakiś czas.

Szynka najlepiej smakuje z chlebkiem i musztardą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.