1

2

Przepisy

Babka adwokatowa

4/5 4 24 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 16 porcji

225 calories kalorie: 225 kcal / porcja

Puszysta, ucierana babka adwokatowa z fantazją, bo do ciasta - prócz zwykłych składników (jajka, mąka, cukier puder, Proszek do pieczenia) oraz likieru jajecznego - dodajemy także... Majonez Dekoracyjny WINIARY! Babka jest nie tylko przepyszna, lecz także dziecinnie prosta do przygotowania - poradzą sobie nawet początkujący. Polukrowaną babkę możemy dodatkowo ozdobić posypką z tartej czekolady lub siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i Proszek do pieczenia przesiej do miski.
  2. Dodaj cukier puder, likier, jajka, Majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego.
  3. Miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty.
  4. Formę keksówkę (35 x 12 cm) posmaruj masłem i posyp mąką.
  5. Przelej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175°C.
  6. Piecz godzinę.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut w formie.
  8. Cukier puder utrzyj z likierem, aby przygotować lukier.
  9. Wyjmij ciasto z formy i polukruj.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: