Tęczowe Ptasie Mleczko

5/5 5 17 5 1
5/5 5 17 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.
  2. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
  3. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
  4. Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.
  5. Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,
  6. Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.

Opis przepisu:

Tęczowe Ptasie Mleczko przygotowujemy z 3 galaretek owocowych o różnych smakach. Galaretki wylewamy na tortownicę warstwami, a ostatnią warstwę Tęczowego Ptasiego Mleczka komponujemy samodzielnie – na wierzch możemy wyłożyć kremową śmietankę, ale jeśli wolimy, idealnie sprawdzą się też świeże owoce. Puszyste Tęczowe Ptasie Mleczko pokochają szczególnie dzieci!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?