Tęczowe Ptasie Mleczko

Oceń ten przepis!

5/5 5 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 12

5/5 5 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.
  2. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
  3. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
  4. Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.
  5. Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,
  6. Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.

Opis przepisu:

Sposobów na to, jak zrobić ptasie mleczko jest mnóstwo. Jednym z bardziej efektownych, a jednocześnie stosunkowo łatwych do przygotowania jest tęczowa wersja tego ciasta. Potrzebne są 3 galaretki owocowe o różnych smakach. Wylewane na tortownicę i przekładane warstwowo stworzą kolorowy i puszysty deser. Sprawdź nasz przepis na ptasie mleczko!

Takie ciasto ptasie mleczko z galaretką na pewno przypadnie do gustu najmłodszym, ale sprawdzi się też na wszelkie specjalne okazje w domu. Przygotowanie zacznij od rozpuszczenia galaretek – każda oddzielnie w 1,5 szklanki wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie zastygniętych galaretek dodaj po kubeczku serka homogenizowanego waniliowego. Dokładnie wymieszaj rozpuszczając go w galaretkach. Powinna powstać gładka, puszysta masa.

Wciąż płynne galaretki wstaw na kilka minut do lodówki i poczekaj, aż zaczną tężeć. Wyciągaj je kolejno i po kolei miksuj aż do uzyskania pożądanej piankowej konsystencji. Pierwszą warstwę wlej na dno tortownicy i odczekaj kilka minut aż zastygnie. To samo powtórz z pozostałymi galaretkami.

Kiedy ostatnia warstwa zastygnie, możesz ubić śmietankę i nałożyć ją na galaretki, udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Możesz też ułożyć na galaretkach same owoce np. brzoskwinie z puszki i zalać je galaretką. Ten przepis na ptasie mleczko na zimno stanowi doskonałe rozwiązanie dla tych osób, które lubią szybkie ciasta bez pieczenia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?