1

2

Przepisy

Strucla drożdżowa z makiem

5/5

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 45 minut

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn:
Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.

Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Przekładasz do miski firmy Tupperware i bez wyrabiania czekasz, aż w ciepłej wodzie (pływając sobie:-)) 3-krotnie wieko się otworzy.

Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30 na 25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.

Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych - pycha:-)).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 st i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).

SMACZNEGO KOCHANI:-)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: