Strucla drożdżowa z makiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
  2. Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
  4. Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).

Opis przepisu:

Strucla drożdżowa z makiem to kruchy pomysł na deser, zwłaszcza na deszczowe i chłodne popołudnia. Podawana na ciepło rozgrzeje Cię swoją słodyczą zbudowaną na Cukrze wanilinowym WINIARY. Przed włożeniem strucli do piekarnika pamiętaj, by wysmarować ją jajkiem. Dzięki temu nabierze ona złocistego koloru.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?