Strucla drożdżowa z makiem

4/5 4 4 5 1
4/5 4 4 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 25 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozetrzeć drożdże niewielką ilością cukru, mąki, mleka lub wody. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby zwiększył objętość 2 razy.
  2. Następnie żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Przekładać do miski i bez wyrabiania czekać do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto i mak podzielić na 2 części (2 strucle). Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować robiąc prostokąt ok. 30x25 cm. Masę makową równo rozsmarować, pozostawiając ok. 2cm po krótszych bokach. Ciacho zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
  4. Następnie strucle wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu ładnie "błyszczała" (można nie smarować jajkiem, a za to po upieczeniu posmarować lukrem i wrzucić kilka skórek kandyzowanych pomarańczowych).
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i piec ok. 45 min (sprawdzać w trakcie, aby się porządnie zarumienił).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?