Francuskie rożki z musem jabłkowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 23 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 9

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1cm.
  2. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm i tniemy na 9 kwadratów(można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).
  4. Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka żeby się ładnie zrumieniały. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Opis przepisu:

Ciasto francuskie to lekki sposób na zrobienie deseru, który wyróżnia się smakiem oraz konsystencją. Mus jabłkowy, którym nadziejemy ciasto w tym przepisie, sprawi, że nasze łakocie będą jeszcze smaczniejsze. Dodajmy również sok z cytryny oraz cynamon, które wzmocnią aromat naszych przysmaków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?