Batonik Knoppers

Oceń ten przepis!

5/5 5 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

Wykonanie:
Mleko z cukrem zagotować w garnuszku. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, zdjąć z palnika i ostudzić.
Miękkie masło mikserem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo − po łyżce dodawać ostudzone mleko ciągle miksując [dodanie od razu całego mleka grozi zwarzeniem sie masy]. Gdy masa będzie gładka dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

Masa nutellowa:

Składniki
* 160g nutelli
* 100g masła
* 1 łyżka kakao
* 100g zmielonych orzechów laskowych **

Wykonanie:
Nutellę, kakao i masło zmikować na jednolitą masę (bez grudek masła). Następnie dodać orzechy i wszystko zmiksować (podsmażone orzechy − ciepłe upłynnią lekko masę, łatwiej będzie ją nakładać).

Składanie:
Pierwszy duży wafel położyć na tacy i posmarować masą nutellową. Warstwę tą przykryć drugim waflem i posarować go masą mleczną. Na samą górę położyć trzeci wafel. Włożyc na całą noc do lodówki by masy stężały.
Po całonocnym leżakowaniu wyjąc z lodówki i wafel od strony białej masy posmarować polewą. (gotową lub przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.) Po stężeniu polewy pokroić w kwadraty bądź według uznania w prostokąty.
Od dołu:
* wafel
* masa nutellowa
* wafel
* masa mleczna
* wafel
* polewa

UWAGI:
* najlepiej mleko w proszku pełne. Kupiłam Mlekowity w niebieskim opakowaniu, było tańsze niż Łaciate
** orzechy mielone bądź drobno posiekane podsmażyć na suchej patelni

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?