Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Krewetki cytrynowo-czosnkowe

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 5 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrozić (ja użyłam dużych mrożonych, koktajlowe się niezbyt do tego nadają), posolić.
  2. Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i dusić razem ok. 2 minut. Można również dodać ok. 1/2 szklaki białego wytrawnego wina.
  3. Dodać krewetki, smażyć po około 3 minuty z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się gumowe), można dodać kilka kropel cytryny.
  4. Podawać z bagietką (którą należy moczyć w powstałym sosie czosnkowym) i sałatą lodową.

Opis przepisu:

Przysmak dla miłośników owoców morza. Krewetki cytrynowo-czosnkowe to świetny pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Domownicy będą zachwyceni nowością w menu i z chęcią poproszą o dokładkę. Krewetki będą smakować wyśmienicie! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • KASKA22LCA
    właśnie szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na krewetki tylko jeśli chodzi o pieczenie je w piekarniku to mniej wiecej na ile je wstawic i w jakiej temperaturze? przepis napewno wypróbuje dzieki:))
  • agula s
    wielkie dzięki za odpowiedź! jak wypróbuję, to dam znać, ale chyba dopiero po świętach : )))) ale raczej będzie dobre, bo Twoje przepisy są bardzo smaczne - robiłam przedwczoraj puchate pierniczki i musiałam schować, bo moja córa by je wyjadła chyba wszystkie, pozdrowienia i jeszcze raz dziękuję!!!!!
  • Siostra_Ducket
    nie scieram, kroje w byle jakie kawalki i daje gdzieniegdzie miedzy krewetkami. masła daje dosyc sporo, bo takie z ziołami jest najlepsze potem z bagietką krewetki wstawiam do nagrzanego juz piekarnika (okolo 200 stopni), wiec to masło raz dwa się topi
  • agula s
    a tak mniej więcej ile czasu, bo w sumie nigdy nie piekłam krewetek w piekarniku - nie przyszło mi to do głowy ; ; masełko ścierasz na tarce i na krewetki? będę wdzięczna za odpowiedź :)))
  • Siostra_Ducket
    czasem robię na skróty, czyli zamrożone krewetki daję do piekarnika i pieke z masłem, czosnkiem i przyprawami
  • agula s
    wszyscy u mnie w domu uiwelbiamy krewetki; zobaczymy, co powiedzą na tą wersję !
  • anya-ka
    jakoś nie mam przekonania do krewetek... może wg tego przepisu w końcu mi posmakują :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?