Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Oceń ten przepis!

4/5 4 190 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 6

4/5 4 190 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.
  2. Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.
  3. Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.
  4. Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.
  5. Gotuj pod przykryciem 10 minut.
  6. Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.
  8. Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.

Opis przepisu:

Przepis na faszerowaną paprykę to strzał w dziesiątkę nie tylko na obiad w ciągu tygodnia lub na leniwą niedzielę w gronie rodzinnym. To też świetny patent na specjalne okazje, a także sposób na to, by przemycić do menu swojej rodziny więcej wartościowych warzyw. Tych tutaj nie brakuje. Poza mięsem mielonym w nadzieniu znajdują się pieczarki i podsmażana cebulka. Nie brakuje także natki pietruszki. A i papryki możesz wybrać w różnych kolorach dla urozmaicenia.

Jej doskonały smak i miękkość zapewnia duszenie w Bulionie Warzywnym WINIARY. Obecność ryżu z kolei sprawi, że danie okaże się sycące i nie będzie wymagało żadnych dodatków.

Z każdej papryki odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. Cebulkę pokrój i podsmaż na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki także podsmaż razem z cebulką. Następnie dodaj do nich ryż i wlej 3 litra Bulionu Warzywnego WINIARY. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem.

Kiedy ryż stanie się półmiękki, wymieszaj go z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż w głębokiej patelni obok siebie. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Potrawę serwuj na gorąco.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?