1

2

Przepisy

Karp w galarecie

4/5 4 77 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 8 porcji

146 calories kalorie: 146 kcal / porcja

Przepis na karpia w galarecie z dodatkiem rodzynek i kolorowych warzyw to dobry pomysł na przygotowanie tradycyjnej świątecznej potrawy w nieco inny sposób. Do ryby w galarecie wystarczy dodać Żelatynę WINIARY, pokroić w słupki wszystkie warzywa, dodać rodzynki i przełożyć do osobnych naczyń (np. miseczek lub bulionówek). Po ostygnięciu schładzamy w lodówce, a następnie wyjmujemy porcje karpia w galarecie na liście sałaty i podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowane cytryną i natką pietruszki. Przepis na karpia w galarecie możesz wykorzystać nie tylko na Wigilię, ale także wtedy, kiedy masz ochotę na swoją ulubioną rybę, przygotowaną inaczej, niż zwykle.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  2. Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  3. W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  4. Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  5. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut.
  7. Odstaw do zastygnięcia.
  8. Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: