Karp w galarecie

Oceń ten przepis!

4/5 4 89 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 8

4/5 4 89 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  2. Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  3. W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  4. Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  5. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
  7. Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Opis przepisu:

Przepis na karpia w galarecie z dodatkiem rodzynek i kolorowych warzyw to dobry pomysł na przygotowanie tradycyjnej świątecznej potrawy w nieco inny sposób. Do ryby w galarecie wystarczy dodać Żelatynę WINIARY, pokroić w słupki wszystkie warzywa, dodać rodzynki i przełożyć do osobnych naczyń (np. miseczek lub bulionówek). Po ostygnięciu schładzamy w lodówce, a następnie wyjmujemy porcje karpia w galarecie na liście sałaty i podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowane cytryną i natką pietruszki. Przepis na karpia w galarecie możesz wykorzystać nie tylko na Wigilię, ale także wtedy, kiedy masz ochotę na swoją ulubioną rybę, przygotowaną inaczej, niż zwykle.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?