1

2

Przepisy

Ciastka piernikowe z miodem

5/5 5 63 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 8 porcji

265 calories kalorie: 265 kcal / porcja

Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent. Wystarczy, że metalową puszkę wyłożysz kolorowymi serwetkami, a całość przewiążesz czerwoną wstążką. Do dekoracji ciastek piernikowych zaangażuj małych pomocników – ich pomysły na pokolorowanie łakoci na pewno będą wyjątkowe i niepowtarzalne.
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier, Cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.
  3. Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.
  5. Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka (możesz poprosić o pomoc dzieci).
  6. Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • radish
    Pierniki pięknie wyglądają dekorowane matowa polewą czekoladową i połówkami orzechów włoskich i parzonych migdałów. Z dziećmi malujemy także ciasteczka piernikowe kolorowymi mazakami, cytrynowym słodkim lukrem i posypujemy cukiereczkami. Piernikowe ciasteczka można schować do skrzyneczki i trzymać śmiało wiele dni - zawsze coś słodnieko do kawy ;)
  • ZosiaSamosia20
    Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze. Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo. Polecam!
  • mikolaj123
    Rewelacyjne pierniczki! Miód nadaje delikatny smak - idealnie wchodzą z mlekiem. A przy tym łatwe do przygotowania i zawsze się udają.
  • szpileczkaa
    Lubię takie ciasteczka.
  • poki83
    Dzisiaj robiłam te pierniczki. Pomagał oczywiście mój 3 letni synek ;) Są przepyszne :) Mały zjadł juz prawie 1/4 ;)
  • JOANNA101
    CIASTKA KRUCHE. PYCHA JEDYNA MODYFIKACJA PRZEPISU TO POŁOWA PRZYPRAWY DO PIERNIKA(NIE PRZEPADAM ZA NIĄ). W PIEKARNIKU Z TERMOOBIEGIEM PIEKŁY SIĘ OK 10-15 MIN. A JAKA FRAJDA DLA MOICH DZIECIAKÓW. NAPRAWDĘ POLECAM

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: