Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasteczka kruche

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
600 g
Mąka krupczatka
250 g
Margaryna
2 łyżek
Smalec
0.5 szklanka
Cukier
4 
Jajko
1 łyżka
Ocet
1.5 łyżek
Skórka z pomarańczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
11.46 g
Węglowodany
71.97 g
Tłuszcze
31.71 g
Wartość energetyczna
619.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.
Krok 2
3 min
Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy (ok. 1,5 łyżki).
Krok 3
5 min
Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 4
20 min
Następnie umieść w lodówce na 20 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.
Krok 6
12 min
Ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
Krok 7
2 min
Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.
Ciasteczka kruche

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.

Ciasteczka kruche

Krok 2 z 7

Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy (ok. 1,5 łyżki).

Ciasteczka kruche

Krok 3 z 7

Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły.

Ciasteczka kruche

Krok 4 z 7

Następnie umieść w lodówce na 20 minut.

Ciasteczka kruche

Krok 5 z 7

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.

Ciasteczka kruche

Krok 6 z 7

Ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).

Ciasteczka kruche

Krok 7 z 7

Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.

Ciasteczka kruche to pomysł na pyszne słodkości w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a najlepiej wyjdą, jeśli dodasz do nich Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasteczka z aromatem skorki pomarańczowej umilą spotkania przy kawie ze znajomymi, ale również pasują idealnie jako słodka przekąska na Wielkanoc. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub konfitury owocowej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika