Ciasteczka kruche

(2)
1 godz 2 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
600  g
Mąka krupczatka
250  g
Margaryna
2  łyżek
Smalec
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajko
1  łyżka
Ocet
1.5  łyżek
Skórka z pomarańczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.44 g
Węglowodany
71.78 g
Tłuszcze
8.98 g
Wartość energetyczna
417.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasteczka kruche to pomysł na pyszne słodkości w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a najlepiej wyjdą, jeśli dodasz do nich Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasteczka z aromatem skorki pomarańczowej umilą spotkania przy kawie ze znajomymi, ale również pasują idealnie jako słodka przekąska na Wielkanoc. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub konfitury owocowej.
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.
Krok 2
3 min
Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy (ok. 1,5 łyżki).
Krok 3
5 min
Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 4
20 min
Następnie umieść w lodówce na 20 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.
Krok 6
12 min
Ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
Krok 7
2 min
Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.
Ciasteczka kruche

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.

Ciasteczka kruche

Krok 2 z 7

Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy (ok. 1,5 łyżki).

Ciasteczka kruche

Krok 3 z 7

Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły.

Ciasteczka kruche

Krok 4 z 7

Następnie umieść w lodówce na 20 minut.

Ciasteczka kruche

Krok 5 z 7

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.

Ciasteczka kruche

Krok 6 z 7

Ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).

Ciasteczka kruche

Krok 7 z 7

Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika