Ciasteczka kruche
62min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
600 g
Mąka krupczatka
250 g
Margaryna
2 łyżek
Smalec
0.5 szklanka
Cukier
4
Jajko
1 łyżka
Ocet
1.5 łyżek
Skórka z pomarańczy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.46 g
Węglowodany
71.97 g
Tłuszcze
31.71 g
Wartość energetyczna
619.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.
Krok 2
3 min
Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy (ok. 1,5 łyżki).
Krok 3
5 min
Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 4
20 min
Następnie umieść w lodówce na 20 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.
Krok 6
12 min
Ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
Krok 7
2 min
Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.
Ciasteczka kruche to pomysł na pyszne słodkości w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a najlepiej wyjdą, jeśli dodasz do nich Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasteczka z aromatem skorki pomarańczowej umilą spotkania przy kawie ze znajomymi, ale również pasują idealnie jako słodka przekąska na Wielkanoc. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub konfitury owocowej.
Komentarze 0