Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Galaretkowe woreczki z owocami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 24

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Poziomkowe

Pomarańczowe

Agrestowe

Przygotowanie:

  1. Każdą z galaretek WINIARY rozpuść oddzielnie w 500 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
  2. Truskawki do galaretki poziomkowej pokrój w ćwiartki.
  3. Truskawki i brzoskwinie do galaretki pomarańczowej pokrój w plasterki, a mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Winogrona do galaretki agrestowej pokrój na połówki. Natomiast kiwi najpierw pokrój w ćwierćplasterki, a następnie gotuj we wrzątku z cukrem przez 2-3 minuty, ponieważ surowe kiwi sprawi, że galaretka z jego dodatkiem nie zastygnie.
  5. Woreczki napełnij odpowiednią mieszanką owoców – po 8 porcji do każdego smaku galaretki. Do woreczków przeznaczonych dla galaretki poziomkowej i agrestowej dodaj również listki świeżej mięty.
  6. Zalewaj porcje owoców ostudzoną galaretką w odpowiednim smaku i mocno zawiązuj każdy woreczek ozdobnym sznurkiem.
  7. Wszystkie woreczki włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretki stężały.

Opis przepisu:

Galaretki z owocami podane w woreczkach to oryginalny pomysł na pyszny i orzeźwiający deser! Nasz przepis zakłada przygotowanie łącznie 24 porcji o 3 różnych smakach, w celofanowych woreczkach w kształcie rożków o długości 30 cm. Jeżeli wolisz – z powodzeniem możesz wykorzystać prostokątne woreczki, przeznaczone do przechowywania żywności lub przygotować tylko jeden, wybrany smak w 8 porcjach. To dziecinnie prosty deser, który zachwyci nie tylko dzieci.

Do przygotowania tego przepisu polecamy woreczki celofanowe – nie gniotą się, a dzięki temu, że są bardziej przezroczyste niż na przykład foliowe torebki strunowe, galaretka zaserwowana w takim woreczku doskonale się prezentuje. Woreczki celofanowe są łatwo dostępne, ale w razie trudności z ich zdobyciem można też wykorzystać jednorazowe rękawy cukiernicze.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?