Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 45 min.

składniki:

Ziemniaki hassleback

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
  2. Natrzyj je porządnie masłem, solą i listkami tymianku tak, aby masełko ziołowe dobrze wniknęło w nacięcia.
  3. Ziemniaki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
  4. Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ.
  5. Żurek podawaj z  nałożonymi gotowymi ziemniakami. Całość możesz posypać pietruszką.

Opis przepisu:

Sprawdź naszą propozycję na żurek z dodatkiem ziemniaków! Ziemniaki hasselback pochodzą ze Szwecji i mówi się o nich, że podobno zawsze się udają. Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Ziemniaki hasselback zajadaj jako przekąskę na co dzień lub jako dodatek do obiadu. W Wielkanoc natomiast idealnie skomponują się z żurkiem razowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?