Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

bulion

Pieczone warzywa

Marynata

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw.
  2. Warzywa na bulion dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Czosnek przekrój na pół i dodaj do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut.
  3. Po tym czasie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz zalewą. Doprowadź bulion do wrzenia. Duś około 20 minut na średniej mocy palnika.
  4. Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozrób w 500 ml zimnej wody, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość około 10 minut.
  5. Warzywa do upieczenia obierz i pokrój w dużą kostkę.
  6. Oddzielnie, w dużej misce, wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, świeży tymianek, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 200°C przez około 30-40 minut, aż warzywa będą rumiane i miękkie.
  8. Zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.

Opis przepisu:

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY swoim słodkim aromatem. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką jest sycący, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą go również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?