Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
  2. W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
  3. Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
  4. Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
  5. Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
  6. Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.

Opis przepisu:

Kto z nas nie czeka na początek sezonu truskawkowego? Te soczyste i czerwone owoce są dla wielu z nas synonimem rozpoczynających się wakacji i wspomnieniem beztroskich lat dzieciństwa, kiedy truskawki z cukrem lub bitą śmietaną były najlepszym deserem podczas ciepłych miesięcy. Czemu by nie odtworzyć tego wspaniałego smaku młodości w nieco innej formie? Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to doskonały sposób na słodki przysmak wiosną. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?