Tarta z czekoladowym kremem

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem budyniowy

Do przełożenia i dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko.
  2. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
  3. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
  4. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
  5. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
  6. Sposób przygotowania prostego kremu budyniowego: wymieszaj 1 szklankę mleka z proszkiem Budyniu do ciast i kremów czekoladowy smak WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, razem z masłem (100 g). Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając około 1 minutę. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając masło małymi porcjami i cały czas miksując. Wyłóż ciasto powstałą masą.
  7. Udekoruj startą czekoladą lub jajeczkami czekoladowymi.

Opis przepisu:

Jeśli kochasz czekoladę i piękne desery, to przepis na tartę czekoladową jest dla ciebie! To wyjątkowo dekoracyjne ciasto czekoladowe zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez przełamujące słodkość i dodające charakteru nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu do ciast i kremów WINIARY z ekstra ciemnym kakao – wszystko w tej tarcie jest pyszne! A będzie jeszcze dodatkowo piękniejsze, gdy udekorujesz tartę czekoladowymi jajkami na Wielkanoc lub kolorowymi drażetkami na inne okazje!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Emi
    Dołączam się do pytania Pani Anety, to w końcu to 100g masła w kremie ugotować z mlekiem, czy dodawać miękkie do miksowania??
    • Winiary
      Drogie Panie, 100ml masła dodajemy do mleka,a wystudzony budyń miksujemy z 50g miękkiego masła. Przepraszamy za niedopowiedzenie. Alternatywą może być wylanie gorącego budyniu na upieczony spód, już bez miksowania z masłem, natomiast masa może być wtedy zbyt płynna. Pozdrawiamy
  • Aneta
    To ile w końcu tego masła do budyniu? Najpierw do mleka 100 gram a potem jeszcze raz do wystudzonego?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?