Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Zrazy

Oceń ten przepis!

3/5 3 42 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 6

3/5 3 42 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.
  2. Pokrój ogórki w słupki.
  3. Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.
  4. Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
  5. Rozgrzej olej z łyżką masła.
  6. Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.
  7. Duś pod pokrywką przez dwie godziny.
  8. Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Zrazy wołowe to jedno z tych dań, które jest głęboko zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Zrazy, czyli „plastry mięsa”, są potrawą, do której używa się różnego rodzaju mięs z dodatkiem kiszonych ogórków, smalcu i świeżego pieczywa. Ten tradycyjny przepis na zrazy wołowe uświetni niedzielny obiad, ale sprawdzi się też na specjalne okazje.

Dodatek Sosu pieczeniowego ciemnego Na każdy Dzień WINIARY sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach i na pewno nie skończy się na jednej porcji. Jeśli lubisz dania z mięsa, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Płaty wołowiny rozbij cienko. Każdy z nich posmaruj musztardą i posyp odrobiną soli i pieprzu.

Pokrojone w słupki ogórki układaj na płatach mięsa razem ze skórką chlebową i plasterkami słoniny. Zawijaj zrazy, pamiętaj też o bokach. Zawiń je bawełnianą nitką – to je zabezpieczy na czas duszenia. Rozgrzej olej i łyżkę masła. Każdy zraz obtocz w mące i ułóż na patelni. Zarumień z każdej strony, a na koniec podlej rosołem.

Duś je pod przykryciem przez około 2 godziny. Zrazy z wołowiny najlepiej smakują polane sosem pieczeniowym, który podkreśla tradycyjny charakter i smak tego mięsa. Przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź podane ze świeżym pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?