Zrazy

Oceń ten przepis!

3/5 3 39 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 6

3/5 3 39 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.
  2. Pokrój ogórki w słupki.
  3. Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.
  4. Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
  5. Rozgrzej olej z łyżką masła.
  6. Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.
  7. Duś pod pokrywką przez dwie godziny.
  8. Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Zrazy to danie, którego korzenie sięgają kuchni szlacheckiej. Zrazy, czyli „plastry mięsa” w istocie są potrawą, do przygotowania której używa się mięs różnych gatunków. Dodatek kiszonego ogórka, grzybów, smalcu i pieczywa zaś sprawia, że zrazy to połączenie szlacheckich i myśliwskich smaków, będących zasłużoną tradycją kuchni staropolskiej. Taki też jest nasz przepis na zrazy – tradycyjny, z dodatkiem Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY. Tuż przed podaniem posyp aromatyczne zrazy natką pietruszki! Pyszności.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?