Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zrazy wieprzowe nadziewane
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
60.6g / 38%
Węglowodany
3.1g / 2%
Tłuszcze
41.8g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zrazy wieprzowe nadziewane

+

Zrazy wieprzowe nadziewane

Wróć

Zrazy wieprzowe nadziewane

(0)
13 godz 52 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Grzybowy jak U Mamy
1  łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
4 
Karkówka
4 
Suszone grzyby
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Masło
250  g
Mięso mielone wieprzowe
4  płaskich łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.57 g
Węglowodany
3.11 g
Tłuszcze
41.79 g
Wartość energetyczna
662.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy wieprzowe nadziewane mięsem mielonym i suszonymi grzybami, polane Sosem grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY i podawane z ryżem, to smaczna alternatywa dla standardowych rolad z boczkiem i ogórkiem. Zrazy wieprzowe najpierw smażymy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu będą one miękkie i delikatne.

Przygotowanie

832 min
  • Krok 1

    720 min
    Namocz grzyby, najlepiej na noc.
  • Krok 2

    10 min
    Karkówkę rozbij na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  • Krok 3

    16 min
    Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  • Krok 6

    10 min
    Porcje farszu ułóż na płatach mięsa. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty. Przygotowane zrazy obtocz w mące.
  • Krok 7

    20 min
    Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
  • Krok 8

    10 min
    Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
  • Krok 9

    30 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj z ryżem.
Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 1 z 10

Namocz grzyby, najlepiej na noc.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 2 z 10

Karkówkę rozbij na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 3 z 10

Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 4 z 10

Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 5 z 10

Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 6 z 10

Porcje farszu ułóż na płatach mięsa. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty. Przygotowane zrazy obtocz w mące.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 8 z 10

Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 9 z 10

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 10 z 10

Podawaj z ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zrazy z mielonej wołowiny

    Zrazy z mielonej wołowiny

    1 godz 7 min Średni
  • Karp zapiekany z grzybami

    Karp zapiekany z grzybami

    1 godz 19 min Łatwy
  • Zrazy z sosem pieczeniowym

    Zrazy z sosem pieczeniowym

    35 min Łatwy
  • Kotlety z farszem

    Kotlety z farszem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu