Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy wieprzowe nadziewane

(0)
13 godz 52 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
1  łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
4 
Karkówka
4 
Suszone grzyby
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Masło
250  g
Mięso mielone wieprzowe
4  płaskich łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
60.57 g
Węglowodany
3.11 g
Tłuszcze
41.79 g
Wartość energetyczna
662.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

832 min
Krok 1
720 min
Namocz grzyby, najlepiej na noc.
Krok 2
10 min
Karkówkę rozbij na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 3
16 min
Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
Krok 4
10 min
Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
Krok 5
5 min
Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 6
10 min
Porcje farszu ułóż na płatach mięsa. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty. Przygotowane zrazy obtocz w mące.
Krok 7
20 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
Krok 8
10 min
Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
Krok 9
30 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
Krok 10
1 min
Podawaj z ryżem.
Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 1 z 10

Namocz grzyby, najlepiej na noc.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 2 z 10

Karkówkę rozbij na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 3 z 10

Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 4 z 10

Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 5 z 10

Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 6 z 10

Porcje farszu ułóż na płatach mięsa. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty. Przygotowane zrazy obtocz w mące.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 7 z 10

Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 8 z 10

Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 9 z 10

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.

Zrazy wieprzowe nadziewane

Krok 10 z 10

Podawaj z ryżem.

Zrazy wieprzowe nadziewane mięsem mielonym i suszonymi grzybami, polane Sosem grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY i podawane z ryżem, to smaczna alternatywa dla standardowych rolad z boczkiem i ogórkiem. Zrazy wieprzowe najpierw smażymy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu będą one miękkie i delikatne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
60.6g / 38%
Węglowodany
3.1g / 2%
Tłuszcze
41.8g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha