Wegetariański pasztet z soczewicy

4/5 4 36 5 1
4/5 4 36 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.
  2. Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  3. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
  5. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.
  6. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.

Opis przepisu:


Wegetariański pasztet z soczewicy to sposób na danie ciekawe, szybkie i proste w przygotowaniu. Dodatkowo jest niezwykle pożywne – to mieszanka świeżych warzyw i soczewicy oraz ryżu, zmieszanych i upieczonych w keksówce. Wegetariański pasztet z soczewicy i ryżu możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojony w plastry idealnie sprawdzi się na kanapkach, a pokrojony w większe kawałki może z powodzeniem stanowić samodzielne danie. Aby Twój pasztet nabrał niezwykłego smaku, dodaj do niego curry.

Wegetariański pasztet to idealna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub dla wszystkich tych, którzy od czasu do czasu pragną kulinarnej, bezmięsnej odmiany. Polecamy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?