Wegetariański pasztet z soczewicy

Oceń ten przepis!

4/5 4 47 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 12

4/5 4 47 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj i obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce i gotuj przez 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY.
  2. Soczewicę gotuj ok. 15 minut wraz z ryżem w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  3. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Gdy masa nieco ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób raz jeszcze. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
  5. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę i wyrównaj.
  6. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.

Opis przepisu:

Pasztet z soczewicy może być równie pyszny co ten wykonany z mięsa. Wystarczy, że wykorzystasz do jego przygotowania aromatyczne przyprawy, marchewkę i cebulkę. Jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz go podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs. Świetnie smakuje też na kanapkach. Podobnie jak inne potrawy z soczewicy, również i ta doskonale sprawdzi się jako element drugiego śniadania do pracy lub do szkoły.

Soczewica jest zresztą bardzo pożywna i sycąca, dlatego pokochasz ten pasztet wegetariański, jeśli czasem masz ochotę na bezmięsne danie. Na początek umyj i obierz warzywa. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce, po czym gotuj przez 10 minut w Bulionie Warzywnym WINIARY. Soczewicę gotuj z ryżem w osolonej wodzie z oliwą.

Pokrojoną drobno cebulkę podsmaż na oliwie i dodaj do niej ugotowane warzywa i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj, a gdy masa ostygnie, dosyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrób masę – jeśli wyjdzie za gęsta, dolej odrobinę mleka.

Przełóż masę na pasztet wegetariański z soczewicy do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą keksówki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pasztet z soczewicy wegański możesz podawać udekorowany świeżą natką pietruszki. Sprawdzi się na co dzień i na specjalne okazje.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?