Marynowana cukinia

Oceń ten przepis!

4/5 4 115 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 8

4/5 4 115 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zalewa

Pozostałe

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
  2. Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
  3. Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
  4. Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia

Opis przepisu:

Cukinia marynowana domowym sposobem świetnie smakuje na kanapkach z wędliną, dowolnym serem i warzywami, jest znakomitym dodatkiem do wielu obiadów, a nawet składnikiem sałatek. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką. Kup w sezonie najsmaczniejsze cukinie i zamarynuj je według naszego przepisu, aby o wiele dłużej cieszyć się ich smakiem. Już jedna łyżeczka kurkumy nada marynowanym cukiniom bogatszego smaku i aromatu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?