Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
  3. W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
  5. W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
  6. Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
  7. Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Opis przepisu:

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi dzięki dodatkowi cukru brązowego i bananów jest delikatnie słodki, a subtelny korzenny zapach zyskuje dzięki szczypcie cynamonu. Do bananowego chlebka dodajemy zaledwie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY, a chleb z płatkami owsianymi rośnie jak na drożdżach! Pulchny, miękki, najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Kromki chleba bananowego możesz też posmarować miodem i udekorować listkami mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?