1

2

Przepisy

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi dzięki dodatkowi cukru brązowego i bananów jest delikatnie słodki, a subtelny korzenny zapach zyskuje dzięki szczypcie cynamonu. Do bananowego chlebka dodajemy zaledwie 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY, a chleb z płatkami owsianymi rośnie jak na drożdżach! Pulchny, miękki, najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Kromki chleba bananowego możesz też posmarować miodem i udekorować listkami mięty.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia chleba wymasuj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki w tym płatki owsiane.
  3. W mniejszej misce wymieszaj i zmiażdż widelcem duże dojrzałe banany. Dodaj olej i jajko. Wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
  5. W oddzielnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do reszty składników.
  6. Wylej ciasto do formy i piecz ok 45 (max do godziny) minut, aż wierzch chlebka będzie twardy. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez ok. 5 minut, wyjmij z formy i ostudź zupełnie.
  7. Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

1 wskazówka do przepisu

  • MM
    Przepis bardzo fajny, ja dodałam trochę bakalii- żurawinę, daktyle, słonecznik, suszoną brzoskwinie, a zamiast cynamonu kurkumę i anyż.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: