Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

5/5 5 9 5 1
5/5 5 9 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Rożki

Krem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.
  2. Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).
  3. Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
  5. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.
  6. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  7. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
  8. Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.
  9. Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.

Opis przepisu:

Rożki z ciasta francuskiego łączą w sobie kruchy smak przypieczonego ciasta ze słodkim smakiem kremu waniliowego lub czekoladowego. Rożki z ciasta francuskiego przygotujesz bardzo prosto przy pomocy form zrobionych z folii aluminiowej. Waniliowy lub czekoladowy krem przygotuj na bazie Budyniów bez cukru WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?