Ciasto śmietanowe z galaretkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 4 godz. 5 min.

  • Porcje 16

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Masa śmietanowa

Poncz

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
  2. Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  3. Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160?C przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
  4. Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
  5. Galaretki przygotuj każdą oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
  6. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
  7. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Pulchna i rozpływająca się w ustach słodkość! Ciasto śmietanowe z galaretką wiśniową i agrestową przygotowujemy na biszkopcie nasączanym ponczem z cukrem i sokiem z cytryny, a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto z masą śmietankową i galaretką podawaj schłodzone – w zależności od tego, w jakiej formie upieczesz biszkopt i jak dużą porcję masy śmietankowej nałożysz na pierwszy blat biszkoptu, Twoje śmietankowe ciasto może być naprawdę wysokie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?