Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulchna i rozpływająca się w ustach słodkość! Ciasto śmietanowe z galaretką wiśniową i agrestową przygotowujemy na biszkopcie nasączanym ponczem z cukrem i sokiem z cytryny, a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto z masą śmietankową i galaretką podawaj schłodzone – w zależności od tego, w jakiej formie upieczesz biszkopt i jak dużą porcję masy śmietankowej nałożysz na pierwszy blat biszkoptu, Twoje śmietankowe ciasto może być naprawdę wysokie!
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
Krok 2
5 min
Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
35 min
Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
Krok 4
5 min
Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
Krok 5
10 min
Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
Krok 6
15 min
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
Krok 7
180 min
Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
Krok 2
z
7
Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
z
7
Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
Krok 4
z
7
Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
Krok 5
z
7
Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
Krok 6
z
7
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
Krok 7
z
7
Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2